Vandrande Pinnar Som Husdjur - Allt Du Behöver Veta + Lite Till

Vandrande pinne som står på mattes arm
Bob på promenad på mattes arm

Vandrande pinnar är bland de mest fascinerande husdjur du kan ha hemma!

Det tycker iallafall vi.

De passar speciellt väl som ett första husdjur till familjen då de är lätta att ta hand om.

Det finns mer än 3 000 arter av vandrande pinnar över hela världen.

Beroende på vart i världen du finner dem har de utvecklat ett särskilt kamouflage och fysiologi för att må bra i den livsmiljön de är i. Det är därför vandrande pinnar kan se så väldigt olika ut.

Det finns pinnar som är stora och pinnar som är små. Det finns pinnar som har vingar och de som inte har. Vissa är bruna och vissa är gröna. Vissa är taggiga. Det finns så många olika vandrande pinnar. Allt beroende på var de bor och vart i världen de bor.

Alla liknar dock små grenar och pinnar.

Det är också en stor variation i deras beteenden. Vissa kan föröka sig utan en hane medan andra kan avge skadliga lukter för att avskräcka rovdjur. Allt beroende på var de bor naturligt och vad de har för hot där.

Innehållsförteckning

Vad Jag Behöver Veta Innan Jag Skaffar Vandrande Pinnar

Funderar du på om vandrande pinnar skulle vara ett bra husdjur för dig? Det är alltid bra att vara förberedd innan man tar hem ett djur. Vilket djur det än är.

Vandrande pinnar är en insekt som är ganska lätt att hålla som husdjur och är därför ett ganska bra första husdjur att skaffa.

Det finns en del saker vandrande pinnar behöver som du bör skaffa innan de kommer hem till dig. För det första behöver de någonstans att bo.

Det finns inga egentligen krav på hur de ska bo, men det måste vara tillräckligt säkert, ventilerat och tillräckligt stort.

Vandrade pinnar ömsar sitt skal

Vandrande pinnar har sitt skelett utanpå kroppen. Det kallas exoskelett, men brukar i vardagligt tal kallas för skal.

Vandrande pinnar ömsar sitt skal när växer. De behöver då hänga upp och ner, vertikalt, från taket.

Om buren de bor i är för liten eller om de inte kan hålla sig fast i taket, finns det en risk att pinnarna skadar sig så illa att de blir deformerade eller att de till och med dör.

Höjden på buren behöver vara pinnen längd gånger tre.

När en vandrande pinne växer är faktiskt inte den enda gången som den kan ömsa. Pinnar har en fantastisk förmåga att kunna bli av med ett ben eller två, och genom ömsning låta benet växa ut igen.

Ge vandrande pinnar mat

Vandrande pinnar ska alltid ha tillgång till mat. De är växtätare och mycket mat kan du plocka till dem själv ute i naturen.

Du bör alltid ha några löv i pinnarnas bur. Smart är att lägg in hela grenar med färska gröna blad i buren. När löven börjar vissna bör du byta ut grenen mot en ny.

Du ska också spraya vatten på löven med en sprayflaska varje dag, det är på så sätt vandrande pinnar dricker. Längre ner i den här artikeln finns bra mat tips till dina pinnar.

Vandrande pinnars anatomi

Vandrande pinnars anatomi är ganska likt de flesta insekters.

Det är bra att känna till deras anatomi, eftersom du ska vara så försiktig när du hanterar dem. Du ska till exempel inte lyfta dem genom att hålla dem runt magen. Du ska låta dem självmant gå upp på din hand.

Deras blod kallas hemolymfa och flyter runt öppet i deras kropp. Hemolymfa är vanligtvis i en grön- eller gulaktig i färg.

Pinnar har sitt skelett utanpå kroppen, de har ett så kallat exoskelett. Normalt sett brukar det kallas för skal. Skalet är till för att skydda alla mjuka delar de har i kroppen.

Trots att pinnarna har ett skal så är det ändå ganska mjuka för oss. Du måste vara försiktiga när du lyfter dem och när du håller i dem.

Vandrande pinnar kräver syre precis som vi. De andas dock inte på samma sätt. De andas genom hål som kallas spirakles, vilka är placerade längs med kroppens sidor.

En djupdykning i vandrande pinnars anatomi finner du i Vandrande Pinnars Anatomi. Var Tror Du Hjärtat Sitter?. Du kanske fundera på hur vandrande pinnar tänker eller var sitter egentligen hjärtat?

Vandrande pinnar är fascinerande djur

Vi har skrivit en artikel för dig som vill lära dig ännu lite mer om vandrande pinnar.

Artikeln heter Spännande Fakta Om Vandrande Pinnar och ger dig lite djupare information om vad vandrande pinnar är för något, vilka arter som är vanliga, hur länge de lever, hur förökar de sig och inte minst söker efter svar på frågan, kan vandrande pinnar bitas?

När Du Har Kommit Hem Med Dina Vandrande Pinnar

Nyckeln till att hålla dina vandrande pinnar belåtna och att få dem att trivas är att efterlikna deras naturliga förhållanden.

I buren ska det finnas klättermöjligheter, mat och annat som finns i deras naturliga livsmiljö.

Vandrande pinnar är snälla djur som du kan lätt hålla de i din hand. Men det krävs väldig varsamhet när du hanterar dina pinnar.

Ett barn som vill hålla i en vandrande pinne måste du övervaka noggrant då de är känsliga.

Lyft upp din pinne genom att låta den gå upp på din hand istället för att ta tag om magen på den. Pinnar håller i sig med sina fötter och om du börjar dra i en pinne finns risken att ett av benen, eller fler kan falla av.

Skötselråd av vandrande pinnar

När du nu har kommit hem med dina vandrande pinnar får du gärna läsa vår artikel med skötselråd.

Den finns för att hjälpa och underlätta om vad du behöver tänka på när du ska ta hand om dina pinnar.

Vi går djupare in på hur de bör bo, vad man bör tänka på och hur man kan hantera de så att de inte skadas.

Viktiga punkter när man tar hand om vandrande pinnar är:

 • Se till att pinnarna inte har det för kallt
 • Välj rätt mat för dina pinnar
 • Spraya i buren regelbundet (varje dag) för att ge dem vatten. Spraya gärna på maten/bladen
 • Hantera dina vandrande pinnar varsamt
 • Ta hand om alla vandrande pinn-ägg som troligen kommer att komma. Om du vill ha fler pinnar ska du ta hand om äggen så att de kan kläckas ordentligt, men om du inte vill ha fler behöver du destruera äggen på ett säkert sätt
 • Förhindra alla faktorer som gör att pinnarna kan bli sjuka. Mögel är till exempel en av de vanligaste orsakerna till att en pinne dör
 • Du behöver också med jämna mellanrum rengöra vandrande pinnarnas bur

Döp dina pinnar!

När du nu har dina vandrande pinnar hemma hos dig, och de till och med kanske blir fler och fler. Då kommer nästa svåra beslut: Vad ska pinnarna heta?

Det är inte alltid så lätt att komma på det där perfekta namnet som passar. Inte minst om du har flera stycken pinnar som behöver döpas samtidigt. Då har vi en hjälp för dig.

Använd vår namngenerator för vandrande pinnar för att hitta de perfekta namnen till dina nya pinnar!

Hitta De Perfekta Namnen Till Dina Vandrande Pinnar! [Namngenerator]

Det svåra nu blir att skilja på de olika pinnarna. Vem är vem?

Lämna vandrande pinnar ensamma för en längre tid

Vandrande pinnar är ett ganska lätt husdjur att ta hand om. Men hur länge kan de vara själva?

Du kanske ska ut och resa, vad gör du då med dina pinnar?

Du kan lämna dina vandrande pinnar ensamma en period om du ser till att de har allt som behövs för att klara sig under tiden du är borta.

Normalt sett säger man att en helg går bra. Men med extra förberedelser kan du vara bort lite längre.

Du bör dock inte vara borta längre än en vecka, utan att du har någon som tittar till dem.

Vi har gjort en lista på 5 Steg För Att Kunna Lämna Dina Vandrande Pinnar Ensamma, där vi beskriver vad du behöver göra för att se till så att dina pinnar mår bra under tiden du är borta.

Olika Arter Av Vandrande Pinnar

Det finns enormt många arter av vandrande pinnar. Det sägs att det finns mer än 3 000 arter av vandrande pinnar över hela världen.

De finns faktiskt på alla kontinenter utom Antarktis. De påträffas ofta i subtropiska miljöer. Bara på Borneo finns 300 olika arter.

Varje art är olika i sina färger, kroppsstruktur, beteende, naturliga habitat och föredragna temperatur och luftfuktighet.

De vanligaste arterna av vandrande pinnar vi har som husdjur i Sverige är:

 • Indiska vandrande pinnen - Carausius morosus
 • Annam eller Vietnamesisk vandrande pinne - Medauroidea extradentata
 • Ramulus artemis
 • Filippinsk vandrande pinne - Sungaya inexpectata

De minsta arterna av vandrande pinnar är en centimeter lång och de största kan bli närmare 60 cm. Det är en stor pinne det!

Världens största vandrande pinne

De vandrande pinnar vi är vana vid brukar inte bli så stora.

Men det finns faktiskt en art som kan bli över en halv meter lång? Den arten heter Phobaeticus chani, men kallas också för Chan's Megastick.

Här kan du läsa allt om denna fascinerande insekt som jag tror många önskar att man kunde ha som husdjur.

Vandrande Pinnar Och Mat

Vandrande pinnar är växtätare. Ett bra och enkelt sätt att ge dem mat är att plocka från naturen.

Många olika löv brukar gå bra, till exempel från ek, ros eller hagtorn. Björnbärsblad brukar vara en favorit hos många pinnar. Liguster och murgröna brukar också kunna gå.

Olika arter kan ha lite olika preferenser av blad.

Växter i vatten

Om du vill att växterna du sätter in i buren ska hålla lite längre kan du sätta dem i vatten, men var väldigt noga med att behållaren du sätter dem i inte kan välta.

Du måste också se till att pinnarna inte under några omständigheter kan komma åt vattnet, för i så fall kan de falla och drunkna. Behållaren måste alltså vara försluten.

Man kan också odla små krukväxter som är ätbara i pinnarnas bur. Pinnarna kan då mumsa på dem, men vanligtvis inte i tillräckligt snabb takt för att döda växten. Vilket gör att de har mat under en lång tid.

Vilka växter du än ger dina pinnar att äta ska du spraya dem vatten varje dag. Vattendropparna som kommer på löven kommer pinnarna att dricka samtidigt som det blir bättre luftfuktigheten i buren.

Inga gifter i maten

Var noga med att inte använda löv som har blivit besprutade. Det är väldig skadligt för vandrande pinnar. Du bör inte heller samla löv nära trafikerade vägar.

Om du inte vill plocka mat i naturen till dina pinnar kan du förstås köpa sallad från affären till dem. Det finns många olika sorter att välja på som pinnarna kan gilla.

Se bara till att de är ekologiska så att de inte är besprutade.

Vi har skrivit en artikel där vi går djupare in på vad vandrande pinnar gärna äter, vad de mår bra av att äta och sådant som man till varje pris måste undvika att ge de.

Läs gärna Vandrande Pinnars Mat: Deras Favoriter! för att lära dig mer om vandrande pinnar och deras mat.

Hur Vandrande Pinnar Bor

En ordentligt ihopsatt bur till dina vandrande pinnar, där deras naturliga miljö efterliknas är ett bra sätt att få pinnarna att trivas och må bra.

Vandrande pinnar kräver inte så mycket utrymme eller specialbyggda tjusiga burar.

Buren måste kunna rymma att de kan ömsa hängandes upp och ner från taket. Buren bör minst vara pinnens längd gånger tre, i höjd.

Ju fler pinnar du har i samma bur desto större måste den förstås vara. Om det blir för trångt i buren kan de börja bråka, gå på varandra och ha av varandras ben.

Som bur går det bra att ha en glasburk, plastbehållare, akvarium eller annan tillräckligt stor behållare.

Det enda kravet är att locket är välventilerat men även rymningssäkert. Du kan använda fint nät över buren eller ett nätlock.

Ställ buren i ett varmt rum och undvik att de hamnar i drag.

Vandrande pinnar behöver en hög luftfuktighet. Det är därför du ska spraya med en helt vanlig sprayflaska in i buren varje dag.

Glöm inte att regelbundet rengöra buren. Läs gärna Rengöra Vandrande Pinnarnas Bur: Så Här Gör du! för lite tips.

Vandrande Pinnars Beteenden

Vandrande pinnar är väldigt lugna och snälla djur. De kommer inte att bita eller på annat sätt skada dig.

Vandrande pinnar är som mest aktiva på natten. Det betyder att de är ganska stilla under dagen om de inte störs.

Om de blir störda så gör de sitt bästa att kamouflera sig.

Ett av de roligaste och mest kända beteenden som vandrande pinnar gör är dansa. Det ser ut som den lilla pinnen dansar gungande i sidledes.

Det är inte dansa de gör tyvärr, utan det är en försvarsmekanism.

Någonting har skrämt pinnen och den börjar svaja från sida till sida för att låtsas att den är en riktigt pinne som vajar i vinden. Det är till för att förvilla ett tänkbart rovdjur som är på jakt efter en liten måltid.

Varför beter sig min vandrande pinne så annorlunda

Alla de små egenheter och beteenden som du kan se hemma hos dina pinnar kan förklaras med hur de överlever ute i naturen.

Allt handlar om instinkter.

Läs gärna vår artikel Underliga Beteenden & Förmågor Hos Dina Vandrande Pinnar där vi har tittat närmare på varför pinnar dansar, tappar ben och spelar döda.

Men också sådant som du kan göra för att få dem att känna sig mer trygga.

Hur vandrande pinnar överlever i det vilda

Vandrande pinnar har fascinerande många tekniker för att undkomma hungriga rovdjur ute i det vilda.

Vandrande pinnars överlevnads manövrar:

 • Är mästare på kamouflage
  bästa sätt att klara sig från rovdjur är deras förmåga att smälta in i naturen
 • Mest aktiva på natten
  Då är det färre rovdjur ute och jagar
 • Gungar med löven
  Ser ut som att pinnen gungar med i vinden
 • Spelar död
  En pinne kan ligga totalt orörlig under många timmar
 • Offra ett ben
 • Om ett rovdjur får tag i ett ben, släpper pinnen det och på så sätt klarar livet

De har till och med ett sista vapen att ta till även om de blir uppätna. De offrar sig för artens överlevnad genom att avge en äcklig smak när de blir uppätna i förhoppning om att just detta rovdjur inte kommer att äta flera av dessa pinnar.

Vandrande pinnar har en även en otrolig anpassningsförmåga när det sker förändringar av olika slag i deras omgivning.

Vandrande Pinnar Och Förökning

Liksom alla insekter lägger vandrande pinnar ägg.

En pinn-hona lägger i genomsnitt några hundra ägg under sin livstid.

Vissa arter behöver en hona och en hane för att skapa befruktade ägg, medan många arter är partenogenetiska, det betyder att honorna förökar sig utan inblandning av hanar.

Vissa arter använder både sexuella och partenogenetiska medel för att göra fertila ägg.

Om du är intresserad så har vi en artikel som går närmare in på hur vandrande pinnar bli som du kan läsa och bli fascinerad. Artikeln heter Hur Vandrande Pinnar Förökar Sig. Behövs Hanen Alls?

Att föda upp vandrande pinnar

Har du funderat på att föda upp vandrande pinnar? För att underlätta det för dig har vi satt ihop en enkel guide med tips och tricks på hur du på bästa sätt lyckas med att få fram nya små söta pinnar.

Kolla in våra tips i vår artikel Enkel Guide: Hur Man Föder Upp Vandrande Pinnar

Tänk på att vandrande pinnar lägger många ägg och det kan tid innan de kläcks, men när de väl kläcks kan det bli en explosion av många pinnar. Det gäller att vara beredd och ha plats åt nytillskotten.

Sammanfattning: Vandrande Pinnar - Fascinerande Husdjur

Vandrande pinnar är fascinerande djur.

De är lätta att ha som husdjur, kanske inte det mest aktiva att titta på, eller det mest gosiga djuret heller. De är trots allt insekter, men ack så fascinerade.

Allting de gör har en mening. Står pinnen på en gren och dansar så gör de det för att vaja i vinden och därmed lura rovdjur att de är en riktig pinne.

Vandrande pinnar är ett jättebra första husdjur för att testa dig själv och din familj om ni är redo för husdjur och allt ansvar som det innebär.

Från oss på,