Hur Tar Jag Bäst Hand Om Mina Vandrande Pinnar? (Skötselråd)

En vandrande pinne bakom ett myggnät
Myggnät hindrar både stora som små från att rymma

Har du precis köpt dig en vandrande pinne eller flera?

Eller har du kanske i tankarna att det skulle vara kul att skaffa några, men undrar hur man ta hand om de små liven?

Då har du kommit rätt!

I den här artikeln går vi igenom hur du på bästa sätt kan ta hand om dina små pinniga husdjur.

Hur Bör Vandrande Pinnar Bo?

Enkla grundregler för ett vandrande pinn-bo är att

  • Det får inte vara för trångt
  • Det ska vara rymningssäkert
  • Den ska ha god ventilation
  • Den ska vara lätt att städa ur/underhålla

Det finns inga lagar som reglerar hur stor bur man måste ha sina vandrande pinnar i. Det är på grund av de räknas till ryggradslösa djur.

Däremot finns det rekommendationer om hur stor boyta vandrande pinnar bör ha.

Så länge grundreglerna upprätthålls kan du ha dina vandrande pinnar i ett terrarium, akvarium, plast behållare eller till och med en burk.

I den här artikeln kommer jag att använda ordet bur när jag talar om pinnarnas bostad.

Hur stor måste buren vara?

Buren måste vara tillräckligt stor för att pinnarna ska kunna gå och klättra omkring, men även kunna ömsa sitt skal.

En mycket bra tumregel är att välja en bur som är minst 3 gånger pinnens kroppslängd i höjd och 2 gånger kroppslängd i bredd.

Om du har mer än en pinne måste du lägga till mer utrymme för varje individ, helst i burens bredd.

Burens höjd måste tillåta pinnarna att ömsa skal

Vandrande pinnar behöver höjden i buren för att överleva. Utrymmet är nödvändigt medan de ömsar sitt skal.

När dem ömsar skal hänger de upp och ner i sitt gamla skal. Om ömsningen går fel, som att utrymmet de har är begränsat kommer pinnen att dö eller deformeras allvarligt.

Buren måste även vara tillräckligt liten för att de lätt ska kunna hittar maten du ger dem. Ett bra sätt är att uppgradera burens storlek i takt med att pinnarna växer.

Behövs det något speciellt tak på buren?

Taket på buren bör vara av något finmaskigt nät för att säkerställa att pinnarna kan hänga från taket när de ömsar. Taket blir också rymningssäkert, om maskorna är tillräckligt små, samtidigt som det ger bra ventilation.

När de hänger i taket är det mer sannolikt att lyckas med ömsningen än om de hänger från grenar eller andra saker i buren. Det gäller särskilt för tyngre och större pinnar.

Inredning till vandrande pinnarnas bur

Vandrande pinnar är trädlevande djur och bör ha en hög bur med bra klättermöjligheter. Kvistar och grenar med blad, kan fungera både som mat och som klätterställningar.

Till exempel kan man köpa speciella akvarierötter som ofta har en spännande form. Du kan också lägga in grenar av fruktträd eller bärbuskar från din trädgård som kan bytas ut vartefter löven vissnar eller äts upp.

Olika material att ha på botten av buren

På botten av en vandrande pinn-bur kan man i stort sett ha vad som helst. Pinnar bryr sig inte om vad du lägger där.

För att underlätta för dig själv är det smart att ha något material som är lätt att rengöra. Men också för att lätt kunna plocka upp pinn-äggen som kommer att hamna där.

Du bör plocka upp äggen vare sig du vill kläcka dem och få flera pinnar eller om du ska destruera dem.

Tidningspapper som underlag

Tidningspapper är ett vanligt bottenunderlag i många vandrande pinnars burar. Tidningspapper suger upp fukt, vilket är bra.

Se bara till att byta ut det med jämna mellanrum så att det inte börjar mögla. Mögel är farligt för pinnar.

Spån som underlag

Spån kan man ha som bottenunderlag. Men det är inte det lättaste underlaget att kunna rengöra eller för att finna alla ägg.

Du får då med jämna mellanrum byta ut hela underlaget på en gång. Om du då inte vill ha äggen, lägger du in hela alltet i frysen för att efter några dagar slänga det.

Om du tänkt använda spån som underlag rekommenderar jag att du köper spån som är till för husdjur. Dina pinniga vänner mår inte bra om spånet du använder har föroreningar, gifter eller mögel.

Konstgräs som underlag

En bit konstgräs kan se väldigt estetisk tilltalande ut i en pinn-bur. Själv tycker jag att det ser väldigt snyggt ut med konstgräs. Den smälter in i natur-looken samtidigt som en sådan matta är väldigt lättstädad.

Men det behöver vara en sådan matta som inte har “strån”, för att du lätt ska kunna rengöra den och plocka upp äggen.

Kokos hummus som underlag

Kokos hummus är något du köper i djuraffären. Man kan ha det som bottenunderlag till vandrande pinnar, då det är ett bra sätt att skapa fuktig miljö i buren.

Men egentligt passar hummusen bättre till spindlar och reptiler som tycker om att gräva ner sig. Vandrande pinnar gräver inte speciellt.

Vanlig jord som underlag

Vissa lägger vanlig jord i botten av pinnarnas bur. De flesta som har det låter det gå längre än en vecka mellan rengöringarna, då pinnarnas avföring komposteras. Dock måste du hålla utkik efter mögel och ta bort det vid första anblicken.

Pinnarnas ägg trivs bra i jord, vilket gör att om du vill ha flera pinnar, och inte vill plocka ut dem, kan jord vara att föredra.

Om du inte vill spara äggen som har ramlat ner i jorden, kan du ta bort hela bottenlagret med jämna mellanrum. Lägg allt i en påse i frysen i några dagar, för att destruera äggen. Sedan slänger du jorden.

En positiv sak med att ha jord som underlag, är att du kan plantera växter i den för att låta dem stå längre.

Vilken Temperatur Är Bäst För Mina Vandrande Pinnar?

Vandrande pinnar klarar vanlig innertemperatur, men helst vill de ha runt 25-30 grader. De kommer från subtropiska miljöer.

De vill också ha det lite fuktigt, inte bara för att dricka. Spraya med blomspruta med vanligt vatten i buren på växter och väggar, lite varje dag.

Du kan sätta en värmelampa eller värmematta vid terrariet om du har det väldigt kallt i ditt hus.

Hur Ger Jag Mina Vandrande Pinnar Mat Och Vatten?

Hur ger jag mina pinnar mat?

Vandrande pinnar är herbivorer, så de äter mest blad. Men de äter förstås inte vilka blad som helst. Olika vandrande pinnar har olika matpreferenser. Det gäller att ge dem rätt.

Om pinnarna får blad som de inte tycker om, vägrar de äta och svälter ihjäl. Läs gärna vår artikel Vandrande Pinnars Mat: Deras Favoriter! för att få förslag på mat som du kan ge dina pinnar. Men även hur du kan göra för att testa olika sorters mat till dem.

Plocka grenar från din trädgård

Det är en bra ide att plocka grenar från fruktträd eller buskar vars blad pinnarna gillar, och ställa ner dem i buren. Då har de både något att klättra på och mumsa på.

Tänk bara på att byta ut grenarna så fort bladen börjar torka, eller att pinnarna har ätit upp dem. Att ha färska, fuktiga blad, gör att pinnarna får i sig både mat och vatten.

Så här får du växterna att hålla längre

Om du vill ha växter som är fräscha en längre tid inne i buren, kan en lösning vara att sätta dem i vatten. Men då måste du vara noga med att se till att pinnarna inte kan nå vattnet.

Någon form av lock eller nät som förhindrar att de kan ramla ner och drunka.

Vasen eller krukan du ställer ner behöver vara stadig, den får inte välta. Till exempel kan du fylla botten av vasen med sand eller grus så att den blir stadigare.

Hur ger jag mina pinnar vatten?

Du kan inte sätta ner en vattenskål i pinnarnas bur, eftersom de lätt kan drunkna.

Istället ska du spraya i buren dagligen med en ren blomspruta som endast innehåller vatten. Spraya aldrig på pinnarna, utan på bladen, men även på väggarna och eventuellt taket för att skapa fukt. Pinnarna dricker vatten från vattendropparna som sitter på bladen.

Vad Gör Jag Med Alla Pinn-Ägg?

Vandrande pinnar kan lägga många ägg under sin livstid. Om du är intresserad av hur de förökar sig, rekommenderar jag att du läser Hur Vandrande Pinnar Förökar Sig. Behövs Hanen Alls?.

Antingen behåller du äggen, eller så destruerar du dem. Vilket av alternativen du än väljer, så bör de plockas ut ur buren.

Vill du ha nya små pinnar lägger du äggen i en separat bur med nätlock. Placera äggen på ett lager sand, och spraya lite vatten på dem varje dag. Efter några månader kläcks små vandrande pinnar. Om du är intresserad av lite mer ingående tips, gå till Enkel Guide: Hur Man Föder Upp Vandrande Pinnar för att se hur du kan göra.

Om du inte är intresserad av att få nya pinnar eller sälja äggen, så är en av de enklaste alternativen att lägga in dem i frysen. Där bör de ligga i några dagar. Sedan kan du slänga dem i sopporna i en försluten påse.

Kan Jag Resa Bort Från Mina Vandrande Pinnar?

Ja, under en helg går det bra, om du ser till att de har allt som behövs för att klara sig under tiden du är borta. Vandrande pinnar är inte i behov av sällskap, som många andra djur, men de behöver mat och vatten. Eftersom de också behöver en ren bur, så betyder det att du inte kan vara borta för länge.

Det finns dock speciella tillbehör som säljs i vissa djuraffärer vilket kan underlätta för dig (inte bara vid resa). Till exempel kan man köpa en pryl som kallas fogger, den skapar fukt/vatten i terrariet. Vilket gör att du inte behöver ge pinnarna vatten varje dag.

Om du lyckas lösa så att dina pinnar har tillgång till vatten och växter är det möjligt för dig att vara borta lite längre än en helg. Men tänk på att det är levande djur som behöver tillsyn, även om de inte är i behov av sällskap.

Om du planerar att resa ifrån dina pinnar, rekommenderar vi att du läser och går igenom 5 Steg För Att Kunna Lämna Dina Vandrande Pinnar Ensamma innan du åker.

Kan Man Bära Vandrande Pinnar?

Visst kan du bära på dina pinnar, men du måste vara försiktig med dem. De är ganska sköra. När du lyfter upp en pinne ur terrariet måste du vara extra försiktig. Ett smart tips är att inte plocka upp pinnen utan snarare låta den gå upp på din hand.

Om du ändå vill eller behöver plocka upp en pinne, lyfter du försiktigt i mitten av kroppen. Om pinnen inte släpper grenen som den håller i måste du låta bli. Om du inte släpper då finns risken att pinnen tappar ett ben.

Mer om pinnarnas anatomi och varför du bör vara försiktig med att hålla pinnen i mitten kan du läsa om i Vandrande Pinnars Anatomi. Var Tror Du Hjärtat Sitter?

Blir Vandrande Pinnar Sjuka?

Det finns faktiskt inga signifikanta sjukdomar som påverkar vandrande pinnar.

Det som kan bli ett problem för dem är när de ömsar skal. De hänger upp och ner och kräver ett stort vertikalt utrymme. Om utrymmet är begränsat kan pinnen dö eller bli allvarligt deformerad.

Ett annat problem är bekämpningsmedel och besprutad mat. Men också mögel är något som kan döda dem.

Sammanfattning: Vandrande Pinnar Är Lättskötta

Vandrande pinnar är ett lättskött husdjur. De är roliga att titta på och ett fint inrett terrarie kan vara ett vackert inslag i erat vardagsrum.

Något som jag tycker är roligt är att kunna dekorera terrariet efter årstid så att det inte ser likadat ut hela tiden. Men det viktigaste är förstås att pinnarna trivs.

Att det är tillräckligt stort, att miljön är fuktig och att det finns mat där som de tycker om.

Från oss på,