Spännande Fakta Om Vandrande Pinnar

Vandrande pinne som klättrar över en hand
De är häftiga!

Vandrande pinnar är fascinerande djur. Visste du att de är släkt med en annan insekt som heter vandrande blad? Tillsammans tillhör de släktet spökskräckor och finns i över 3000 arter över hela världen.

Dessa fantastiska insekter är svåra att upptäcka eftersom de faktiskt ser ut som kvistar - tills man ser dem knalla iväg, vill säga.

Vandrande pinnar är vanligtvis bruna, svarta eller gröna. De har tunna, pinn-formade kroppar som hjälper dem att smälta in när de sitter på kvistar och grenar. Det är ett kamouflage för dem.

Innehållsförteckning

Olika Arter Av Vandrande Pinnar

Det finns enormt många arter av vandrande pinnar runt om i världen. De finns faktiskt på alla kontinenter utom Antarktis. De påträffas ofta i subtropiska miljöer. Bara på Borneo finns 300 olika arter.

De minsta arterna av vandrande pinnar är bara några centimeter långa och de största kan bli närmare 60 cm. Det är en stor pinne det!

Om du är nyfiken på att lära dig mer om denna enorma insekt kan du läsa mer i Världens Största Vandrande Pinne. Hur Stor Kan Den Bli?

Vissa arter har vingar och kan flyga. Stora och vackert färgade vingar, men som bara syns när de är utfällda. Vissa har så små vingar att de knappt syns. Sen finns det dem som inte har några vingar alls.

Vandrande pinnars anatomi är lite speciell. Kanske inte om man jämför mot andra insekter, men nog är det intressant att de har en hjärna av trådar. Läs gärna mer om vandrande pinnars anatomi i Vandrande Pinnars Anatomi. Var Tror Du Hjärtat Sitter?.

Carausius morosus

Den vanligaste typen att ha hemma är den indiska vandrande pinnen, Carausius morosus. Den är mycket lättodlad och lätt att ta hand om. Om du har en vandrande pinne eller är på jakt efter att köpa en, läs gärna vår artikel om pinn-skötsel som heter Hur Tar Jag Bäst Hand Om Mina Vandrande Pinnar? (Skötselråd).

Carausius morosus har en liten nackdel när man har dem som husdjur. När man tar ut dem från terrariet spelar de ofta döda under en lång stund. Det händer till och med att man hinner blir orolig och tror att pinnen faktiskt har dött.

Medauroidea extradentata

Medauroidea extradentata, även kallad Vietnamesisk vandrande pinne eller Annam.

Den är ganska vanlig i Sverige. Ofta kallas den bara vandrande pinne och blandas även ofta ihop med Carausius morosus, de påminner om varandra när de är små.

Medauroidea extradentata är vanligen bruna, men den finns också i färgen grön. De blir ganska stora, en dryg decimeter när de är fullvuxna.

Medauroidea extradentata är inte lika lättskrämd som Carausius morosus, vilket gör dem till en lite mer sällskaplig pinne.

Ramulus artemis

En annan ganska vanlig art att ha som husdjur i Sverige är Ramulus artemis. Den kommer från de vietnamesiska skogarna. Den är väldigt lättskött och inte speciellt känslig.

Ramulus artemis har färgen brun eller grön beroende på vilket område i Vietnam den kommer ifrån.

Det som kan vara nackdelen med denna art, är att den är aktiv på natten. Så under dagen sitter den mest still och kamouflerar sig på en pinne eller bland löv.

Sungaya inexpectata

En pinne som kan vara lite svårare att få tag på i Sverige är Sungaya inexpectata. Den kallas också filippinsk vandrande pinne.

Den är ganska lättskött.

Sungaya inexpectata honorna är ca 8 cm som fullvuxna och därmed större än hanarna som fullvuxna är ca 5 cm.

Den här arten kan bo i rumstermperatur, men under dagtid vill de gärna ha lite varmare.

Det positiva med den här arten är att de inte lägger lika mycket ägg som vissa andra arter.

Så om du inte är ute efter att odla vandrande pinnar kan den här vara att föredra.

Finns Det Vandrande Pinnar I Sverige?

I vårat kalla avlånga land finns det inga vilda vandrande pinnar i naturen. Det finns faktiskt inga vilda arter alls av spökskräckor i Sverige.

Vandrande pinnar är känsliga mot kalla temperaturer, och skulle inte klara sig ute i Sverige under vinterhalvåret.

De enda vandrande pinnarna vi har i Sverige finns i fångenskap.

I Sverige har vandrande pinnar som husdjur, men de finns även på olika Zoo runt om i Sverige. Då gärna tillsammans med andra insekter från spökskräcks-familjen.

Vandrande Pinnar I Det Vilda

I det vilda är vandrande pinnar ett mumsigt mål för bland annat fladdermöss, primater, spindlar, gnagare, reptiler och fåglar.

Men visste du att trots att de upplevs små och taniga är de inte helt försvarslösa? De har sin små knep hur de ska undkomma rovdjuren.

En normal reaktion hos vandrande pinnar när de blir rädda är att de stelnar till och rör sig inte, de spelar döda. Rovdjur undviker oftast att äta döda djur.

Om de däremot känner sig direkt hotade börjar de att fäktas med frambenen väldigt intensivt.

Om en fågel eller annat rovdjur griper tag i ett ben kan den vandrande pinnen fortfarande ha möjligheten att fly. Pinnarna har en sista utväg genom att med hjälp av en speciell muskel vid en svag led, bryta av sitt eget ben.

Då står pinnen kvar på grenen och skrattar medan fågeln flyger iväg med ett tanigt ben som inte är mycket att mumsa på.

Unga vandrande pinnar regenererar det saknade benet nästa gång de ömsar skal. I vissa fall kan även vuxna pinnar tvinga sig att ömsa skal för att återfå ett förlorat ben.

Vi har en hel artikel om vandrande pinnars försvarstekniker om du vill veta mer.

Myror gillar pinnarnas ägg

Myror är väldigt förtjusta i vandrande pinnars ägg. Tro det eller ej, men det är positivt. Pinn-äggen liknar hårda frön och har en speciell, fet kapsel som kallas capitulum i ena änden.

Myrorna samlar ihop och bär med sig pinn-äggen till sitt bo, där de festar på capitulum-delen. Själva ägget är inte intressant. Ägget slänger de på deras “skräphög”, där det fortsätter att ruvas, säkra från rovdjur.

Precis när ägget kläckts ser de små pinnarna ut som nykläckta myror. Detta gör att de små vandrande pinnarna kan obemärkt vandra ur myrboet.

Kan Vandrande Pinnar Bitas?

Vandrande pinnar bits inte. Eftersom pinnar bara äter mat som löv, attackerar eller biter de inte människor eller andra insekter.

Dock kan de av misstag börja äta på varandra om de bor för trångt tillsammans.

Du kan utan problem ha en vandrande pinne i handen. Om den skulle gå omkring så kan det kittlas lite, men den bits inte. Dock är det många som spelar döda när man tar upp dem.

Varför dina pinn-vänner spelar döda och hur du kan hantera det kan du läsa om i Underliga Beteenden & Förmågor Hos Dina Vandrande Pinnar.

Hur Länge Lever En Vandrande Pinne?

Olika arter av vandrande pinnar har olika lång livslängd. Den varierar mellan 1-4 år.

Medellivslängden i det vilda brukar sägas vara upp till 3 år. Medan i fångenskap brukar man räkna med att en vandrande pinne blir mellan 1 och 2 år.

Vad Dör Vandrande Pinnar Av?

En vandrande pinne i fångenskap dör oftast av ålderdom om de omhändertas på rätt sätt. Men de är ganska känsliga djur som kan dö av olika anledningar, så det gäller att vara försiktig med sitt lilla djur.

Pinnar är kräsna med maten

En ganska vanlig anledning att de dör är på grund av utmärgling. Det vill säga att man inte ger de mat som de vill äta. Då svälter de ihjäl.

Om du vill testa att ge din vandrande pinne någon ny sorts mat, ge den även lite av den maten som du vet att den gillar, så att pinnen kan välja. Sen får du hålla uppsikt på den nya maten, om den blir uppäten eller inte. Tips på mat, hur du matar pinnarna och mer kan du finna i Vandrande Pinnars Mat: Deras Favoriter!.

Pinnar blir sjuka av gifter

När det gäller mat måste du ge pinnarna ekologisk och obesprutad mat. Om du plockar ute, gå inte nära vägar och det får inte vara besprutat med insektsgift, som till och med vissa använder i sina trädgårdar. Då pinnar är insekter klarar det förstås inte besprutad mat.

Pinnarna kan drunkna men också torka ut

Något du ska vara noga med är att inte placera någon skål eller vas med vatten i vandrande pinnarnas terrarium, om den inte är säkrad. Då är det väldig lätt hänt att pinnarna drunknar.

Samtidigt måste du vara noga med att spraya bladen i terrariet med vatten, och att maten är fräsh (inte torr), så att de får i sig vatten. Då uttorkning också kan leda till döden.

Mögel får inte komma in där pinnarna bor

Det är viktigt att rensa ut avföring och bladrester ungefär en gång i veckan från botten av terrariet. Annars finns det risk att det bildas mögel.

Mögel kan i sin tur leda till att dina vandrande pinnar blir förgiftade.

Pinnar kan inte bo för trångt

Pinnarna måste ha ett terrarium i rätt storlek. I och med att de ömsar sitt skal hängandes upp och ner, måste de ha utrymme för att kunna göra det.

Det är annars en vanligt anledning till att pinnen dör eller blir deformerad om utrymmet är för litet. För att lära dig mer om utrymmet och hur stort det bör vara gå till Hur Tar Jag Bäst Hand Om Mina Vandrande Pinnar? (Skötselråd).

Hur Fortplantar Sig Vandrande Pinnar?

Vandrande pinnar kan reproducera sig nästan helt utan hanar. Genom en process som kallas partenogenes. Det finns faktiskt arter av vandrande pinnar där det aldrig upptäckts några hanar.

Vid de tillfällen en hane lyckas para sig med en hona, är det 50% chans att avkomman blir en hane. Medan ägg, där ingen hane varit inblandad, kläcks det alltid en ny hona. Den är då en exakt kopia av sin mor.

En hona i fångenskap kan producera hundratals avkommor utan att para sig. En hona börjar att lägga ägg när hon är 4 månader gammal. Då lägger hon oftast några stycken per dygn, flest på natten.

Vi har en mer ingående artikel om hur vandrande pinnar förökar sig genom partenogenes men även hur det går till i arter där hanar finns tillgängliga. Vi ställer oss undrade om hanen verkligen behövs i Hur Vandrande Pinnar Förökar Sig. Behövs Hanen Alls?

Om jag inte vill ha så många pinn-bebisar?

Pinnar kan lägga många ägg. Även om du vill ha flera pinnar, så råder jag dig att inte spara inte alla ägg, det kan bli väldigt många pinnar till slut.

Ett vanligt och enkelt sätt att destruera de ägg du inte vill kläcka är att lägga in dem i frysen under några dagar.

Efter det är det bara att slänga dem i en försluten påse.

Från oss på,